Az adatvédelmi büntetés nem csak mítosz

By 2018-09-27Adatvédelem

Talán nincs is ember kis országunkban, aki ne tudná, hogy az idei évtől kezdve sokkal jobban oda kell figyelni az adatokra, az adatvédelemre. A „dzsídípíár” (GDPR) kifejezés is teljesen elterjedt a köztudatban. Mégis mintha sokan azt hinnék, hogy: „jó-jó tudjuk, hogy van, de azért szinte semmi nem változott, engem nem büntetnek meg úgysem..”  Hát álljon itt egy-két példa, akik már tudják, hogy az adatvédelmi büntetés igenis létezik!

3 cég, 3 büntetés

Kezdjük elsőként a Magyar Telekom Nyrt-vel. Ez a cég jogellenesen kezelt direkt marketing céljából személyes adatok. Egy ügyfél többszöri kérés ellenére sem tudta elérni, hogy ne keressék telefonon, sms-ben és semmilyen formában direkt marketing céljából. A NAIH vizsgálat meg is állapította, hogy súlyosan hibázott a Magyar Telekom, ráadásul az online regisztrációnál automatikusan be volt pipálva, hogy az ügyfél hozzájárul az adatkezeléshez, ami szintén jogellenes. Az eredménye ennek egy 2 millió forintos büntetés.

Másodikként említsük meg az EOS Faktor Magyarország Zrt-t! Ez a cég az adatminimalizálás elvét, és jogalap nélkül végzett adatkezelést. Itt is egy kitartó ügyfél (nem tudni, hogy még mindig ügyfele maradt-e a cégnek 🙂 ) panaszai kellett hozzá, hogy kiderüljön a turpisság. Az EOS Faktor Magyarország Zrt jobban járt, mint az előző cég, hiszen csak 1 millió forintot kell büntetésként a NAIH-nak utalnia.

A harmadik büntetett az MKOSZ, vagyis a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. A probléma itt is hasonló volt, mint feljebb. A nyilvános internetes adatbankba minden játékos (köztük kiskorúaké is) bekerült, ehhez azonban az érintettek engedélye szükséges. Ez ugyan meg volt, de nem szabad akaratból, hiszen ez feltétele volt annak, hogy ki lehessen váltani a játékengedélyt. A büntetés 1,5 millió forint.

Annyit fontos tudni, hogy ezek a büntetések még nem a GDPR szerint történtek meg, ezért ilyen alacsony a büntetések mértéke. Viszont felhívja a figyelmünket arra, hogy bizony nem csak ijesztget a NAIH, hanem büntet, amint lehetőség nyílik rá. A megoldás az Ön kezében van. Keressen fel minket! Olyan, teljeskörű auditot végzünk, amely segítségével el tudja kerülni a büntetést, és a cikkben található milliós tételeket inkább a cégére tudja fordítani, mintsem hogy az államnak fizesse be.

error: Tartalom védve