Bizony az adatvédelem, és az ezzel kapcsolatos intézkedések már elkezdődtek. Pontosan ezért is érdemes visszanézni a közelmúltba, hogy már most milyen sokakat megbüntettek. Ráadásul nem is egy-két forintos tételekről beszélünk, hanem súlyos milliókról. Mi lesz itt, amikor 2018. május 25-étől életbe lép a GDPR, ami jóval szigorúbb, mint a korábbi szabályzás? Készüljünk együtt inkább fel, minthogy úgy járjunk, mint az alábbi cégek!

A Budapesti Közlekedési Központ

Bizony még a fővárosi közlekedési vállalat is elcsúszott ezen a banánhéjon. 2018 február 2-ai a hír, amikor is a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) megbírságolta a vállalatot nem kevesebb, mint 10 millió forintra. Az ok a 2017-es emlékezetes e-jegy botrány. Két jogsértést állapítottak meg, egyszer az előzetes tájékoztatási kötelezettséget, másfelől pedig az adatbiztonság követelményét. A két tételből adódott össze a 10 millió forintos büntetés.

Az OMV

2017.12.11-én jött a hír, hogy az ismert olajvállalat vétett a szabályok ellen. A NAIH természetesen lecsapott. Történt ugyanis, hogy az OMV több mint 160 (egyes hírek szerint 164) benzinkútjában a kasszákban nem csak kamera volt felszerelve, hanem mikrofon is. Ezzel egyszer s mind nagyjából 100 ezer ember beszélgetését rögzítették illegálisan, és tárolták 1-2 hónapon keresztül. A beszélgetésekben az ott dolgozók privát telefonálásai is rögzítésre kerültek, nem csak az ügyfelekkel folytatott párbeszédek. A büntetés alig marad el a „korábbi” (május 25-ig) adható plafontól a 20 millió forinttól. 18 millió lett a végösszeg.

A Szcientológiai Egyház

Sokan kapcsolják össze a szervezetet Tom Cruise személyével. Nos, azt nem tudjuk, hogy ő mit szólhatott a hírhez (vagy tudja-e egyáltalán), de ettől még tény, hogy Magyarországon súlyos adatkezelési hibákat vétve jelenleg rekordnagyságú büntetést kaptak. 2017.10.20-án jogellenes adatkezelés miatt az egyházra, és a központi szervezetére is 20-20 millió forintos büntetést szabtak ki.

Ahogy ebből a felsorolásból is látszik, nem csak a kis cégeknél jelenthet gondot, hogy átsiklanak bizonyos fontos dolgok felett. Éppen ezért érdemes olyan szakemberek kezébe adni ezeket a feladatokat, akik kiemelkedően teljesítenek. Keressen fel minket! Mi a legjobb tudásunk szerint segítjük Önt, és garanciát vállalunk a munkánkra.

error: Tartalom védve