Egy kis GDPR elemzés: vihar előtti csend?

By 2018-10-10Adatvédelem

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a GDPR bevezetése óta mintha kicsit nagyobb lenne a csönd, de most szólunk, hogy ez nincsen így. A „háttérben” számos dolog zajlik, sőt, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy mintha ez egy ilyen tapogatózó időszak lenne, egyfajta vihar előtti csend. Félnünk nem kell, csak odafigyelnünk!

Volt már büntetés egyáltalán?

Bár már korábban is boncolgattuk a témát, de nem árt újra leírni, hogy szinte naponta történik egy bejelentés a NAIH felé. Sőt, azt is megírtuk, hogy bizony már milliós büntetések is repkedtek, idekattintva olvashatóak a részletek. Bár az is tény, hogy ezek korábbról datálódó ügyletek.

A jelenlegi információk szerint nagyjából 160-170 adatbiztonsági incidenst jelentettek a NAIH felé. Ilyenkor alapvizsgálatok lezajlanak, melyek keretében a hatóság megnézi a megfelelő dokumentálást, hogy az adott cég megpróbálta-e kezelni, és javítani a helyzeten, hogy még egyszer ne fordulhasson elő. Eddig kb. 400 vizsgálat után senkit nem büntettek még meg. Viszont 6 hatósági eljárás is folyamatban van, amelynek lezárt eredménye még nincsen. A KKV-knak azért van mitől tartaniuk.

Módosulás a Munka törvénykönyvében is

Bár egyelőre az előkészületeknél tartanak az illetékesek, de változások várhatóak. Ilyen lesz például a munkahelyi adatkezelésnél az érintettek hozzájárulása, mint jogalap jelentős mértékben visszaszorul. Természetesen nagyobb hangsúlyt fektetnek a szektoriális adatkezelési szabályzásra is.

Továbbá fontos tudni, hogy már a NAIH rendszere teljesen üzemképes, a szabályzás egyre konkrétabb, mindenre kiterjedőbb. Sőt, most már minden készen áll egy jó kis „razziára”. Nagy cégek, nagyobb vállalatok is most vannak górcső alatt, mint például a Facebook.

Adódik a kérdés, hogy mit lehet tenni? Nos, teljesen egyértelmű, hogy mindent el kell követni, hogy ne büntethessenek meg minket. Mert bár a NAIH szabályzatában benne van, hogy az arányosság elvét figyelembe kell venni, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki megússza egy írásbeli figyelmeztetéssel. Önnek is szüksége van egy teljeskörű auditra. Keressen fel minket! Mi a lehető legjobb munkát fogjuk végezni, és ezzel ügyfelei is nagyobb bizalommal fordulnak Önhöz. és cégéhez.

error: Tartalom védve