Szinte nincs is olyan ember, akit ha megkérdeznénk ne tudná, hogy miről lett híres 2018 május 25.-e. Az Európai Uniós egységes adatvédelmi rendszer életbelépése. Nem is kellett sokat várni, és már be is indult a gépezet, meg vannak az első feljelentések, perelések. Ráadásul nem is akármilyen számok repkednek..

Eljön az aktivisták kora?

Bármilyen furcsa is elsőre, már a fent említett nagy napon, 2018.05.25-én megérkezett az első feljelentés. Az elkövető nem más volt, mint egy osztrák aktivista, ez bizonyos Max Schrems nevű úriember. A The Verge szerint ő egy személyes adatok védelméért „harcoló” aktivista, így mondjuk nem meglepő a gyors reagálása. Ráadásul célpontot is jól tudott választani.

Fizessen a Facebook, és a Google?

Schrems úr nem aprózta el a dolgot, hiszen nem kevesebb, mint 8,8 milliárd dollárra, azaz mintegy 2000 milliárd forintos büntetést kért a két vállalatra. Véleménye szerint ez a két cég indokolatlanul sok személyes adatot gyűjt be a felhasználókról. Ráadásul az osztrák aktivista szerint az említett cégek ezt ráerőltették a felhasználókra. És azért valljuk meg magunk között, hogy van benne valami igazság, hiszen akik nem fogadták el az új adatkezelési szabályokat, azoknak elérhetetlenné váltak a szolgáltatások. Persze az érem másik fele, hogy „aki nem tartja be a szabályokat, az ne játsszon.”

Schrems alapos munkát végzett, hiszen az összeget is úgy számolta ki, hogy kikereste a cégek előző éves árbevételét, és annak a 4%-át vette alapul.

Mit jelent ez számunkra?

Gondoljunk bele, hogy ha van olyan ember, aki „betámadja” a Facebook-ot és a Google-t, akkor kit nem mernek majd beperelni? Sajnos a legtöbbünknek van rosszakarója, ne is legyünk naivak. És most publicitást kap egy „jó példa”, amelyet lehet követni. Sajnos biztosra vehetjük, hogy a próbavásárlások mellett számos váratlan helyről is érkezhet támadás. Mit tehetünk?

Legyünk felkészültek, úgy, hogy ne tudjanak rajtunk fogást találni. Ez pedig úgy lehetséges, hogyha velünk együtt dolgozik. Kattintson ide, és vegye fel velünk a kapcsolatot! Mi garanciát vállalunk a munkánkra, ezzel is biztosítva Önt, hogy velünk tényleg megéri együtt dolgozni.

error: Tartalom védve