Tudta, hogy Ön is a Facebook-nak dolgozik?

By 2018-06-21Adatvédelem

Időről-időre felül szoktuk vizsgálni, hogy milyen applikációkat töltöttünk le, hol, milyen jelszavakat adtunk meg és azokat, amiket nem használunk letöröltük, a korábbi jelszavakat pedig megváltoztatjuk. Nem is hinnénk, hogy ez milyen fontos, és ezt megcsináljuk időről-időre… Ön szokott ezzel foglalkozni? Nem? Pedig kéne…

A Facebook „ingyenes” szolgáltatása

Szinte rutinként kezeljük, hogy a Facebook-on keresztül jelentkezünk be azokra a felületekre, ahol erre lehetőség van. Nem macerás, két kattintás és már használhatjuk is az alkalmazást, vagy szolgáltatást. Ez egy ingyenes folyamat, elvileg!

De mi mindent adunk érte cserébe azoknak a cégeknek, akik cserébe „ingyen” adnak nekünk valamilyen szolgáltatást. Adunk egyrészt egy Facebook profilt, ahol rengeteg információ van rólunk és a szociális illetve felhasználói tevékenységünkről.

Amikor elkezdjük használni az alkalmazást, akkor a teljeskörű felhasználás érdekében hozzá kell járulnunk, hogy hozzáférhessenek a telefonunk minden egyes kisebb-nagyobb részletéhez. Gondolunk itt a kontaktjainkra, a fotóinkra, arra, hogy épp hol vagyunk, és természetesen a naptárunkra is.

Tudják mikor alszunk, mikor iszunk vizet, mikor kell mennünk edzeni, tárgyalni, randizni.

Mi történik az adatokkal?

Vannak olyan erre szakosodott informatikai szakemberek, akik ezen információk halmazából profilt alkotnak, amely alapján minél inkább személyre szabott legyen az alkalmazás. Ennek akár örülhetnénk is, de gyakorlatilag ők többet tudnak rólunk, mint a saját párunk vagy az Édesanyánk. De ez persze a mi „érdekünk”. 🙁

Amikor a Facebooknál felmerült az aggály az adatlopás miatt, az csak a jéghegy csúcsa volt, ami éppen kiderült. Mélységében nézve pedig ingyenes alkalmazottai vagyunk ezeknek a cégeknek akiknek az alkalmazásait a használatukkal folyamatosan fejlesztjük akaratunkon kívül.

Személy szerint mi nem jelentkezünk be sehova Facebook alkalmazással, de tudjuk, hogy nem ez az átlag. Ez kényelmes egyszerű, és pont ezt használják ki, hogy nélkülözhetetlenné váljon minden folyamatban a  közösségi média.

Azt javasoljuk mindenkinek, hogy bizonyos időközönként igenis mindenki szánjon arra időt, hogy felülvizsgálja a letöltött alkalmazásokat, törölje le ami nem kell, és változtasson jelszót. Ezen felül pedig keressen fel minket! Minden hasznos információval ellátjuk, amely az adatvédelemmel kapcsolatos.

error: Tartalom védve